Lokale Specialiteter

Kvalitetsprodukter fra Fanø og Vadehavet

Vi har samlet en række kvalitets produkter fra lokale kolleger. Vi tilbyder ligeledes udvalgte produkter fra producenter i Vadehavsområdet.

Øl fra Fanø Bryghus

Sønderho Gårdbutik tilbyder et udvalg af øl fra det lokale bryghus, du kan blandt andet finde..

Fanø RAV – en frisk velsmagende pilsner 4.6%
Fanø LYNGHVEDE – Fanøsk hvedeøl med lyng, lynghonning, lavendel, kamilleblomster og appelsinskal 5.0%
Fanø STORMFLOD – blød, rund og lækker 5.8% Milk Chocolate Stout
Fanø VADEHAV – amerikansk inspireret brown ale 6.5%
Fanø VESTKYST – meget velsmagende og populær Indian Pale Ale på 5.7%
Fanø HAVGUS – Session IPA – meget velsmagende humlet og 2.7% – super frokost øl og til de mange varme dage vi har

Kom ind i butikken og se hvilke varianter vi har på lager..

Fanø Skibsrom

Rommens historie har siden 1700-tallet været tilknyttet de store sejlskibe og det barske liv, der herskede ombord. Rom blev hurtigt en vigtig del af skibenes proviant, så søfolkene kunne udholde de barske vilkår, og skibsrommen var en fast bestanddel af besætningens aflønning. 

For at gøre den indkøbte rom drikkelig tilsatte man sukker og forskellige lokale krydderier. Citrusfrugter blev også tilsat, hvilket hjalp med at forebygge den frygtede sygdom, skørbug. Ikke mindst blev rommen lagret ombord i tønder, hvilket tilførte yderligere smag og en gylden farve. 

Rommen blev typisk krydret og lagret ved høj alkoholprocent og vandet ned, når man skulle drikke den. Til at bestemme mængden af alkohol i rommen anvendte den engelske flåde indtil begyndelsen af 1800-tallet ’Gunpowder Proof test’. Man lavede en lille blanding af krudt og rom, og hvis den flammede op ved antænding var den 57% og derover – og dermed Gunpowder Proof. Udover at dette sikrede, at man ikke betalte overpris for nedvandet rom, betød det også at skibets medbragte krudt ikke blev ødelagt i tilfælde af utætte romtønder.

Hos Fanø Skibsrom fører vi skibsromtraditionen videre. Vores produkter er baseret på en rom, der destilleres på Jamaica og efterfølgende forædles på Fanø. Forædlingen består af en to-trins-lagring. Først lagres rommen sammen med naturlige råvarer som bl.a. Fanø Lynghonning, havtorn og Madagaskar vanilje. Herefter efterlagres den på portvinsfade. Ligesom på de store sejlskibe krydrer og lagrer vi vores produkter ved høj alkoholprocent. Med en høj alkoholprocent trækkes der mere smag ud af de naturlige råvarer og fadlagringen – hvilket i sidste ende giver mere smagskarakter til rommen.

Fanø Gin – The Old Doctors’ House – Fanø

Denne gin er ikke lavet af en gammel læge, den er faktisk lavet af en englænder. Nogle siger, at han havde for meget tid, andre at det var resultatet af en midtvejskrise, andre, temmelig ondskabsfuldt, at det var for at dække over et gin problem. Sanheden er, at det var efter en gin fyldt diskussion, der resulterede i et “How hard can it be” samtale….”harder than it looks”…..hvilket er derfor at dette er opskrift nr. 25. Sådan skriver Mark Sandford bag på sin Fanø Gin. Mark anbefaler at blande den med tonic, is og en skive appelsin…

Because it´s five o´clock somewhere….

Fanø Bolcher

Midt i den gamle købstad Ebeltoft ligger det lille bolsjekogeri Mols Bolsjer. Mols Bolsjer A/S er stiftet i 2005 af Jette og Jes Brinch Nielsen, der har givet nyt liv til en gammeldags bolsjefabrik, der tidligere hed Fanø Bolsjer. Her laver de bolsjer, som man gjorde det i gamle dage.

De har specialiseret sig i de gamle fremstillingsmetoder, så de koger, ælter og klipper med håndkraft. Det er med til at give dig en oplevelse af ægte, traditionelt bolsjemageri.

I Sønderho Gårdbutik finder du et bredt sortiment af Mols Boljser under mærket ”Fanø Bolsjer”. Der er helt sikkert noget for en hver smag og sød tand!

Fanø Lynghonning

På Fanø samler bierne den ægte lynghonning i august, når lyngheden er i fuld flor. Da der næsten ikke findes anden flora på øen grundet den ufrugtbare sandjord, er det den reneste lynghonning der kan fås i hele landet.

Fanø Lynghonning” har gennem 35 år høstet mange anerkendelser gennem kemiske analyser, og er blevet tildelt mange priser for sin høje kvalitet og den typiske lynghonning smag og duft.

Fanø Salt

Fanø Salts historie starter i 2018 en solskinsdag i oktober, hvor snakken går over morgen kaffen, blandt andet om hvor salt vandet i Vadehavet er, og hvor anderledes det smager i forhold til saltvandet andre steder i verden. Snakken forsætter, og vi bliver enige om, at det skal da prøves at syde, og her bliver Fanø Salt født.

Første forsøg laves i en gryde, her får vi en smule salt som smager helt anderledes end noget vi har prøvet før. Det bliver hurtigt klart, at det skal gøres meget større, så havegrillen findes frem, samt et par store bradepander i rustfri stål. Vi får dem fyldt med vand, og lader dem stå en hel masse timer, og vi får det smukke store flage salt frem, som smager virkelig godt.

Så tager det fart, vi får produceret en rigtig syde pande, får lært en hel masse om salt koncentration, syde temperatur, mængde af vand i panden osv. og begynder at lave rigtig meget salt, som vi får pakket og begynder at få ud i den store verden.

Det er dog langt fra første gang, at der nu sydes salt på Fanø. Fanø har en lang tradition for at syde salt, som er over 180 år gammel. Det skrives i sognebøgerne at:

I 1838 får apotekets bestyrer, J. P. Fischer, på Fanø den 7. august tilladelse til at anlægge et saltværk i Nordby, og “at maa sælge det fra bemeldte Raffinaderi fremstillede Salt til alle og enhver i store og smaa Partier”.

Før J.P.Fischer for tilladelse til at drive saltværk på Fanø, har der foregået en indsmugling af salt, da salten i Danmark var frygtelig dyr, og man havde brug for salt til at tørre fisk.

På stranden har man også selv ”sydet” salt, ved at sætte store kar op, fylde dem med vand, og lade det stå og dampe i solen.

Mjød fra Tarp Bryggeri

Mjød er verdens ældste drik, indeholdende alkohol og den er lavet af honning, gær, frugter og krydderier. Den er kendt i mange lande verden over, for sin fantastiske smag og sin helsegivende virkning.

Der er beviser for at man har drukket mjød gennem de seneste 5.000 år. Mjød har mest været tilgængelig for konger og de rige, men i dag drikkes mjød i alle samfundslag.

Den gode historie

Udtrykket; “Honey Moon”, siges at stamme helt tilbage fra kelterne og vikingernes ritualer. Her drak det nygifte brudepar, mjød i en hel måned, efter brylluppet og hvis mjøden var af god kvalitet, ville der blive født en søn 9 måneder efter.

Serveringsforslag

Mjøden kan også serveres afkølet som en velkomstdrink, ved at tilsætte 50 % sodavand – fx. Hindbær- Citron- eller Sportsvand, – gerne med en isterning eller et frosset bær. Her er der virkelig mange muligheder, for en dejlig oplevelse!

Tarp Bryggeri anbefaler mjød til festen, som velkomst drink, til desserten og som det lille glas til kaffen.

Lækre specialiteter fra Hybengaarden

Sønderho Gårdbutik har fået lækre nye varer hjem fra Hybengaarden – forskellige slags chutneys, marmelader, ketchup og barbeque sauce. Hybengaarden ligger i Jerslev, Nordjylland, hvor Annette og Henrik selv producerer alle deres produkter.

Vestjyske Specialiteter

Sonja og Martin Mose har på deres nedlagte landejendom ved Tvis indrettet værksted, hvor de blander og sælger vestjyske delikatesser. Det begyndte som en sjov og anderledes hobby. Ægteparret ville bare lige lære lidt om at blande krydderier og så tage det stille og roligt. Det blev bare alt andet end stille og roligt. For det viste sig, at Sonja og Martin Mose havde ramt en trend i tiden med deres krydderier, salte og de andre delikatesser, som de begyndte at sælge i deres fælles virksomhed. Vestjyske Delikatesser hedder den, og firmaet har til huset på Smedegårdvej 9 i Tvis på parrets nedlagte ejendom, hvor de har indrettet værksted.

Ved mund til mund-metoden spredtes nyheden om parrets krydderier, som de selv blander og med håndkraft putter på glas. Det særlige ved krydderierne, saltene, de tørre pestoer og de andre delikatesser er, at de er baseret på naturlige råvarer og er fri for tilsætningsstoffer.

Økologisk mel fra Forum

Vi har flere forskellige meltyper fra Forum – blandt andet stenkværnet Fint Ølandshvede eller hvad med Fuldkorns Svedjerug? Alt er økologisk og af allerbedste kvalitet. Du finder 1 kg. poser i butikken men hvis du forudbestiller 5 kg. for du det til 4 kg. pris.

Spændende dansk whisky fra Stauning

Fra en sødlig og balanceret rye whisky til en røget og frugtig single malt. Nyd dem ‘neat’ eller ‘on the rocks’. Prøv dem i en klassisk cocktail eller eksperimenter med Kaos eller Curious. Se vores udvalg og find din næste Stauning Whisky hos Sønderho Gårdbutik.

Vadehavsgin

Vadehavsgin er en Gin, der tager udgangspunkt i et af de smukkeste og rigeste naturområder i verden, nemlig Vadehavet:

Vadehavet er et unikt sted med en ældgammel tradition for skibsfart. Ja Vadehavsboerne har længere end man kan huske gjort sig i at handle, fiske og endda jage hvaler på tværs af havene. Det med hvalerne er heldigvis lang tid siden.

Og det er ikke kun sømænd der kommer vidt omkring. Vadehavet bliver kaldt et naturligt spisekammer, for der er et usædvanligt mylder af liv og planter. Det har fuglene selvfølgelig opdaget, så mange millioner fugle, nogle fra så langt væk som Island, stopper og får en bid mad.

Det syntes vi fortjener en gin! Så på bedste Vadehavsmaner, har vi både hentet inspiration fra den store verden, og botannicals i det lokale.

Vibegaard Gin

Hos Vibegaard er de af den klare overbevisning, at gin ikke bare er gin. Derfor fremstiller de gin af egne aroniabær, som er nogle af Danmarks bedste til denne type alkohol. Vibegaard går aldrig på kompromis med hverken smag eller kvalitet, hverken når det kommer til spiritus, saft eller nogle af deres andre produkter.

I næsen er Vibegaard gin rund og ren, og der er en markant, men balanceret duft af enebær. Samtidig har den et klassisk citruspræg, som kendetegnes ved brug af netop aroniabær. Den har en fyldig krop, som sørger for en behagelig varme i hele munden, og smagen er krydret med et præg af enebær samt noter af citrusskal, grøn te, kardemomme og cedertræ.

Du vil opleve en tydelig smag af Althea-bolcher, som er med til at sikre en fin balance.

​Tip: Vibegaard Gin smager perfekt sammen med Fuglsangs Cucumber Tonic.

Aronia-shot fra Vibegaard

Vibegaard Aronia-Ingefær shot er lavet på pressede aroniabær, ingefær samt æbler og stikkelsbær for at give den kraftige smag et godt modspil.
Det hele presses og blandes på en skånsom måde, så vitaminer og antioxidanter bevares.

Der er hverken tilsat sukker eller vand til drikken. Indeholder kun naturlige, friske råvarer.
Ingen kunstige farvestoffer eller aromastoffer tilsat.

Drik en lille shot hver dag og styr kroppens velbefindende.

Bør omrystes før brug.
Indhold: 500 ml / 3 liter

Marsk Kaffe

Marsk Kaffe i Ribe er et kafferisteri med sans og dedikation for kaffe og ristning. Deres mål er at give dig den helt rigtige kop kaffe -Både til hverdag og til den hyggelige kop!

Kaffe er en historisk importvare. Idag kommer der ikke sejlskibe til Ribe med kaffebønner. Istedet leverer InterAmerica Coffe (Hamborg) råkaffe i primakvallitet fra hele verden til ristning ved marsken i Ribe.

Ristning

I denne proces gives kaffen sin endelige karakter. Det potentiale og regionale træk kaffebønnen besidder understreges. En let ristning giver frisk syrlighed og sødme, mørk ristning giver træk af karamel og nødder. 

Kongeå Kylling – verdens gladeste Økokylling

De økologiske kyllinger fra Kongeå Kylling er af en langsomt voksende race. De har stærke ben og tilbringer en stor del af deres liv udenfor. De får økologisk foder, og finder selv orme, biller og planter udenfor og får desuden grovfoder. Kyllingerne bliver omkring 80 dage gamle, inden de bliver slagtet.

Ost fra Jernved Mejeri

I Gredstedbro nær Ribe, Bramming og Esbjerg finder du Jernved Mejeri som er et lokalt privat mejeri, der selv laver et bredt udvalg af danske oste, smør og kærnemælk i høj kvalitet og med rigtig god smag.

Her i gårdbutikken tilbyder vi blandt andet – gammeldags kærnet smør, Danbo, Svenbo, brie, chiliost og lagerede oste. Velbekomme 🙂

Vildt fra Toftnæs Slagehus

Vi har altid et udvalg af vildt udskæringer. Ikke altid det sammen med udskæringer så som småkød, hakket kød, filet, mørbrad og kølle.

Økologisk Svinekød fra Varde Ådal Lam

Vi har altid et udvalg af økologisk svinekød fra Varde Ådal Lam som et fint supplement til vores eget økologiske skotske højlandskvæg.

Du finder hakket kød, småkød, forskellige pølser, koteletter og schnitzler i fryseren.