Fanø Skibsrom

Fanø Skibsrom

Rommens historie har siden 1700-tallet været tilknyttet de store sejlskibe og det barske liv, der herskede ombord. Rom blev hurtigt en vigtig del af skibenes proviant, så søfolkene kunne udholde de barske vilkår, og skibsrommen var en fast bestanddel af besætningens aflønning. 

For at gøre den indkøbte rom drikkelig tilsatte man sukker og forskellige lokale krydderier. Citrusfrugter blev også tilsat, hvilket hjalp med at forebygge den frygtede sygdom, skørbug. Ikke mindst blev rommen lagret ombord i tønder, hvilket tilførte yderligere smag og en gylden farve. 

Rommen blev typisk krydret og lagret ved høj alkoholprocent og vandet ned, når man skulle drikke den. Til at bestemme mængden af alkohol i rommen anvendte den engelske flåde indtil begyndelsen af 1800-tallet ’Gunpowder Proof test’. Man lavede en lille blanding af krudt og rom, og hvis den flammede op ved antænding var den 57% og derover – og dermed Gunpowder Proof. Udover at dette sikrede, at man ikke betalte overpris for nedvandet rom, betød det også at skibets medbragte krudt ikke blev ødelagt i tilfælde af utætte romtønder.

Hos Fanø Skibsrom fører vi skibsromtraditionen videre. Vores produkter er baseret på en rom, der destilleres på Jamaica og efterfølgende forædles på Fanø. Forædlingen består af en to-trins-lagring. Først lagres rommen sammen med naturlige råvarer som bl.a. Fanø Lynghonning, havtorn og Madagaskar vanilje. Herefter efterlagres den på portvinsfade. Ligesom på de store sejlskibe krydrer og lagrer vi vores produkter ved høj alkoholprocent. Med en høj alkoholprocent trækkes der mere smag ud af de naturlige råvarer og fadlagringen – hvilket i sidste ende giver mere smagskarakter til rommen.