Rav – Nordens og Havets Guld

Rav – Nordens og Havets Guld

I flere tusind år har vi mennesker søgt efter rav langs de danske kyster. I vadehavsområdet er det mest på vestkyststrandene, man kan finde ’havets guld’.

Det rav, man finder i Danmark, er såkaldt baltisk rav, som er 30-50 millioner år gammelt. Ravet er dannet af harpiks i fra  skove i Skandinavien og østersøegnene. Derfor kan man også være heldig at finde rav med insekter i, da de blev fanget i harpiksen. Ravet har ’været på farten’ gennem millioner af år – og særligt istidens gletschere og de forhistoriske floder har haft stor indflydelse på, hvor ravet er ført hen.

At tage ud for at lede efter rav er en aktivitet, alle kan være med til – og selv om man måske ikke lige finder nogle af de gyldent farvede klumper, er man sikker på masser af frisk luft og dejlige gåture langs strandene. De bedste chancer for at finde rav er i forbindelse med blæsevejr, og meget gerne et par dage efter en storm. Det er på de tidspunkter, der bliver skyllet mest rav op på strandene. At tage på ravjagt er derfor oplagt til en efterårs- eller vintertur.

Et lille tip kan være at holde øje med mågerne: De er nemlig ofte der, hvor muslinger, tang og andet godt bliver skyllet op – og det er ofte her, ravet kan gemme sig. Det er også vigtigt at tjekke vind- og tidevandsforhold.

De bedste steder at lede efter rav i Nationalpark Vadehavet er på de vestvendte strande på øerne Rømø, Mandø og Fanø samt på Skallingen og Hvidbjerg Strand.

Skulle du være så heldig at finde et stykke rav, er ravpriserne lige nu ganske høje – held og lykke med jagten.

Er du ikke så meget til selv at gå ud for at finde rav, kan du på museet Tirpitz Museum i Blåvand se Nordens smukkeste udstilling om rav. Her kan man opleve nogle af de største og flotteste danske fund af rav, man kan besøge ravskoven, og så kan man bl.a. se Sydney Opera House udformet i rav.

Du kan læse mere om Tirpitz’ ravudstilling på museets hjemmeside: http://vardemuseerne.dk/exhibition/rav/, og du kan tjekke tidevandet for dit område her: http://www.vadehav.dk/da/vadehavet-nu/tidevandet-nu/.